HTML

a világ dolgai

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A közszolgák nem mennek bele új megszorításba (index.hu)

2009.01.28. 15:37 | venusproject | Szólj hozzá!

A közszféra szakszervezete kerek perec kijelentette, hogy ne spóroljon rajtuk a kormány, mert ők már eddig komoly terheket viseltek. Készek egyeztetni minden olyan javaslatról, amely a magyar társadalom érdekét szolgálja, állítják.

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) "nem hajlandó még a felvetés szintjén sem" tárgyalásokat folytatni a 2009-es közszolgálati bérek további csökkentéséről - erről közleményben tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

A SZEF kiemelte: a közszolgálatban dolgozók reálkeresetének szintje ez év végére a 2002 szeptemberi alá süllyedhet, további romlása kezelhetetlen helyzetet teremtene az egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális, közigazgatási, közrendvédelmi szolgáltatásokat végzők és igénybe vevők számára. Hozzátették, hogy a fórum kész részt venni a válságot enyhíteni szándékozó tárgyalásokban, kész minden olyan javaslatról vitát folytatni, egyeztetni, amely bizonyíthatóan az ország, a magyar társadalom érdekeit szolgálja.

A SZEF kitért arra, hogy a közszolgálat munkavállalói köre az elmúlt években is komoly terheket viselt el az ország stabilitása érdekében. Az elbocsátások, a kiszervezések, a munkakör-megszüntetések következtében ma több mint százharmincezerrel dolgoznak kevesebben a költségvetési intézményekben, mint néhány évvel ezelőtt.

 

A SZEF védekezésének előzménye, hogy az elmúlt három hétben több jel is érkezett arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap minden ellenkező kormányzati híresztelés ellenére bizony rossz szemmel nézi, [1] hogy a kabinet részben kompenzálta a közszolgákat az elvett 13. havi bér miatt. A kompenzáció a 13. havi bér elvételével előálló helyzethez képest 120 milliárd forinttal dobja meg az amúgy is sokat költő állam bevételeit, a pénz döntő részét pedig a költségvetési hiány elszaladását meggátolni hivatott tartalékokból teremti elő a kormány. A kormány ezen lépését az IMF-en kívül már az ellenzéki pártok közül is támadják. A kabinet a kidolgozás alatt levő adócsomagjához pedig keresi azt, hogy esetleg az államháztartás kiadási oldalán hol lehetne megtakarítani.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://avilagdolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr34908406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása